Blogg

GRATTIS SAGA-BUS!!!! <3

Grattis vår älskade Saga-buse-boll på din 10 årsdag!❤️ Den trodde vi inte att vi skulle få uppleva så sjuk som du var. Men du är tuffare än tuffast! Älskar dig till månen och tillbaka hur tokig du än är! Tack för att du finns och håller oss på alerten! Idag blir det mycket busa boll😅🥰😍

 

10 år


Utställningar

Igår var vi på utställning med Thyros och Lillan. Lillans första utställning med noll ringträning som vanligt.. Lillan fick Excellent och kom 2:a i konkurrensen. Måste sägas vara riktigt bra utdelning med tanke på att hon bland annat hopprullade fram i ringen . Däremot så säger vi inte att betyget var varken rättvist eller inte rättvist. Thyros fick nämligen VG med motivering att han är över medelstorlek. Lite roligt då det inte ens är en månad sedan han blev om-mätt med nytt färdigmått 39,5 cm. En taxhane av normal storlek ska vara över 37 cm och max 47 cm (dvärghane 32-37 cm) han är alltså inmätt som en riktigt liten normaltax. Vid nya inmätningen fick han ett Good dessutom med motiveringen att han hade felaktigt huvud. (Både matte och hund hade panik dessutom så allt gick åt skogen utom inmätningen). MEN jag tänker visa hur olika det kan bli när olika domare dömer. Det är en synnerligen intressant blandning när det kommer till just Thyros! Så häng med - här kommer hans tre bedömningar.

20230527 Hultsfred domare Maria Ullman-Hierner                    Översättning: Jaktklass, Very Good, 3:a konkurrens

Över medelstor, mkt god typ. Maskulint vackert huvud med bra bett. Bra hals, ok förbröst. Framskjuten i skuldran och kort överarm. Bröstkorg som kunde vara längre och mer utfylld i sin nedre del. Rel korrekt vinklad bak. En aning kort kors. Pälsen sträv med fina tan färger men för lång och ej i utställningsskick. Ok steglängd.

20230506 Hässleholm                   Översättning: Jaktklass, Good. Ommätning 39,5cm

Mkt god typ. Huvud med en aning avfallande bakhuvud mot nackknöl därmed också lågt ansatta öron. En aning osäkra runda ögon, goda vinklar i skuldra, bra längd i bröstkorg, bra överlinje men en aning brant kors, musklad och bra i lår och has. Aning lös i armbågar, bryter ut i armbågar, en aning reserverad, bra kvalite men en aning öppen och vågig i päls.

20220903 Löttorp domare Kjell Lindström (2) Översättning: Jaktklass Exc, CK, cert 1 KK, 2:a bäste hane bhkl. Inmätningen råkade bli 49 cm. Troligen glömdes det att dras av 10 cm bara. Det är ju tillrättat senare.

Välväxt hanhuvud av utmärkt typ. Vackert hanhunds huvud med utmärkta proportioner. Korrekt bett, bra hals och rygg. Tillräckligt förbröst, bra bröstkorgslängd, harmoniska vinklar som han nyttjar mkt väl. Utmärkt sträv päls.

 

Det ovan är samma hund. Dömd 3 gånger av 3 olika domare. Viktmässigt, storleksmässigt exakt densamme. Tidsspannet är 2022-09-03 -- 2023-05-27 dvs mindre än 9 månader :D. Vilken bedömning som är mest korrekt, det måste vi sätta oss ned med rasstandarden och mäta och måtta men såklart vill vi tro på den första  .

 

Lägger in Lillans bedömning från igår också.

20230527 Hultsfred domare Maria Ullman-Hierner                   Översättning: Juniorklass, Excellent 2:a i konkurrensen

En ngt över medelstor (väger ca 8,5 kg men är lång...vår kommentar) Utmärkt helhet. Vackert feminint huvud. Bra bett. Fin hals. Ok förbröst. En aning framkjuten skuldra och kort överarm. En bröstkorg som kunde vara mer utfylld i sin nedre del. Korrekt vinklad bak. Rör sig instabilt fram, bra bak. Rör sig med bra steglängd från sidan. Bra päls och strävhet. // Har inga egentliga åsikter om omdömet.

 


Då går vi in i vecka 6

5 hela veckor har nu gått av dräktigheten och vi kliver in i vecka 6 och embryot övergår nu till att kallas foster. Fostren är 3-3,5 mm stora och väger ca 2% av födelsevikten. Fostren ser till största delen ut som valpar nu. 

Förvandlingen till tik eller hane påbörjas och det är en mycket känslig period för fostren då de är extra känsliga för infektioner och kemikalier.

Det börjar synas på de flesta tikar att de är dräktiga nu.

På Athena så är det lite mer än så :D. Hon hade svårt att äta under sitt löp och gick ner lite i vikt så vid parning var hon rätt smal.. Hon har inte haft någon jätteaptit efter det heller men magen den har verkligen vuxit!!! 

20230523_12072420230523_12090720230523_120722

 

 


Dag 28

Nu är vi så säkra vi kan bli på att det växer valpar i Athenas mage. Då hon är mer lättläst denna gång så väljer vi att inte ultraljuda. 

Hon har samtliga tecken som man kan förvänta sig . Tyvärr mår hon illa sedan en vecka, det brukar gå över på en dag eller två men å andra sidan har hon redan börjat svälla upp i magen och vill ogärna äta sin mat, halva portioner är ungefär allt som går i. Men valpfoder är på väg hem! Så det löser sig så bra så.

Hon är väldens mysgumma och vill baaara kraaamas just nu, också ett rätt säkert tecken då denna tös annars har fullt upp med att hitta saker att jaga på dagarna

Så nu ska vi bara flytta äldste sonen till ny lägenhet närmare, matte bli frisk så ska vi börja varva ner hela huset. Lillan löper just nu och äter inte heller så nivån är redan bra mycket lägre än normalt.

 

Vi har också hunnit med lite mer misslyckade experiment. Thyros har varit på en utställning där matte tyvärr fick panikattack alldeles innan ringen vilket skrämde Tyrre och tja... han var inte glad på någon och matte var inte bra på något utan gjorde bort sig rejält. Sådant som händer när matte är som matte är. Vill dock skicka ett tack till Yasmine som gav så oerhört mycket stöd, råd och hjälp. Jag är lessen att vi inte kunde ta vara på det denna gång. Det blir fler gånger!

En grytträning har Tyrre också varit iväg på men när han har grävlingar på tomten som ger motstånd så är en grävling som är lugn i konstgryt inte särskilt spännande. Han reagerade lika förra året, eller hade samma brist på reaktion förra året så vi ville bara testa och se nu. Men det är helt uppenbart att Tyrre som älskar gryt och helst räv helt enkelt får försöka komma ut på prov i naturgryt. Konstgryt är inte för honom.