Viltspår

Viltspår har ingenting med jakt att göra men är dels en bra sysselsättning för den rastlösa taxen, dels ett utmärkt sätt att lära sig läsa av sin tax innan den börjar göra eftersök. Det är mycket bra om man lär sig när taxen släpper det konstlade spåret och istället söker efter färskt vilt till exempel.

Det finns två klasser av viltspår. Först gör man ett lite enklare spår som kallas "Anlagsklass" där blodet legat någon timma bara. Man drar klöven genom hela spåret. Det finns gott om kurser att gå men det går utmärkt att träna själv, kom bara ihåg att du måste ha markägarens alternativt jakträttsinnehavarens tillstånd innan du lägger ut blod av annat djur än vilt!

Blod köper man enklast fryset i vanliga affären. Vita burkar med ca 5 dl nötblod. Klövar kan man få tag i via jägare eller köpa på nätet. 

I viltspåret används främst rådjursklöv eller dovhjort, men man kan också lägga spår med klövar från övriga djur. Vill man klara proven ska man göra det så likt proven som möjligt.

Man använder ca 2 dl blod till ett spår som är 600-700 meter långt. I anlagsklass får man markera upp spårstart rejält för att underlätta för hunden.

Bra att ha när man lägger spår själv är: Blod i tex en 33 cl flaska med hål i korken, snitslar och en klöv i snöre.

När man klarat anlagsklassen är det dags att träna mot öppen klass. Här blir spåret svårare dels då det ska ligga över natten och dels då det tillkommer saker som återgång och fler oblodade sträckor. Det ska också skjutas ett skott i något av de 3 öppen klass spåren man behöver för att bli champion.

Vi rekommenderar starkt att du som vill träna viltspår gör detta innan taxen börjat jaga på riktigt! Det är nämligen oerhört svårt att övertyga en jakttränad tax om att den ska välja en sedan länge död rådjursklöv med ko blod istället för de färska spår som finns överallt runt omkring -

Det är otroligt roligt att se hundarna jobba med nosen!! 

 

Mer om viltspår och anmälan kan du läsa här: VILTSPÅR TAXKLUBBEN Vi rekommenderar även Helena Lyckoskogs bok: Viltspår & Eftersök, så blir ni ett team i spåret. Den ger många bra exempel och förklaringar, tips och tricks!