Tyvärr minskar det med gryttaxar till förmån för drevtaxar. För oss är det en tråkig utveckling. Inte beroende på vad de jagar utan mer på grund av vad vi förlorar i mentalitet hos våra taxar när de blir grytrena.
Mentaliteten som en gryttax använder sig av i grytet, kommer också till stor nytta när det handlar om att jaga och ställa vildsvin och älg. Förståelsen för att hålla avstånd och att använda kroppens smidighet maximalt samt att kunna läsa av situationen och reagera på en bråkdel av en sekund ska finnas där hos taxen. Det är det som gör att den fungerar alldeles utmärkt som allround på kontinenten, även dvärgtaxar arbetar allround med vildsvin bland annat.
Här i vårt land finns en skräck för såväl gryt som för vildsvin och älg. Och givetvis är det farliga situationer som uppstår, men om man vågar tänka tanken att om nu taxen förlorat sin grytmentalitet, hur ska den då kunna reda upp dessa situationer över huvud taget? Om taxen aldrig får träna gryt smidighet, hur ska den kunna förflytta sig på rätt sätt och om den aldrig motar en räv i gryt hur ska den förstå att hålla avstånd?
Alla våra taxar går inte i gryt, så absolut inte! Men samtliga har det starkt genetiskt och de har fått träna och träna. De har från dag 1 fått jaga vad de vill och de ställer både gris och älg, de driver både gris och älg. De jagar räv, hare, rådjur och allt vad det nu är. Den yngsta jagar och fångar småfåglar i luften!
Vem vet, vi kanske har fel, men hellre en tax som lärt sig att hålla avstånd som förstår det än en tax som blir handlingsförlamad när den hamnar i en grupp av dem.
Men så, tillbaka till vad rubriken skulle handla om
I skrivande stund har vi vad vi vet 2 konstgryt i hela landet med levande grävling, räv har inte varit tillåtet under en lång tid.
Var konstgryten ligger får var och en ta reda på själv via Grythundsklubben som vi använder för detta ändamål.
Men än så länge har vi möjlighet att göra visa prov och tester i konstgryt där allting är kontrollerat. Det enklaste provet är Karaktärsprov där hunden ska visa att den har i sig hur man ska göra. Sedan finns anlagsprovet som kan ge kval 1 (perfekt) och kvalitet 2 lite sämre. Där ska hunden uppföra sig som under en grytjakt men det är fortfarande kontrollerade gångar med galler mellan hund och grävling. Det finns också apporteringsprov där hunden ska hämta ut en räv (död) ur en gång.
Om, och vi säger verkligen OM med eftertryck! Taxen visar sig intresserad av konstgryt så bör man göra ett antal träningar innan man ger sig på prov. Långt från alla taxar är intresserad av konstgryt och då har vi sedan en tid möjlighet att göra prov direkt i naturgryt. Det är proven i naturgryt som kan ge championat. Det krävs 2 st 1 pris där. Givetvis krävs erfarenhet innan man startar på prov.
Läs mer om Grytprov hos SvTK: Grytprov