Blogg

Varg

Varg - ett ämne som det blåser hårda vindar runt - från alla håll. 

Vi såg helst att vi inte hade varg i landet, tänker inte krypa runt skamstocken för det. Inte heller tänker vi ta någon diskussion kring det då vi mycket väl vet hur de diskussionerna går... Vi har låååång erfarenhet av detta - tyvärr.

Detta inlägg är inte till för diskussion utan mer som en påminnelse till våra jägarkamrater där ute. 

Var ärliga med varandra i jaktlaget, tala om för andra hundförare om ni haft någon obs på varg på marken. Meddela pågående obs direkt till hundförare/hundägare jaktledare berörda. 

Sprid ordet så att ingen behöver släppa sin hund i område där varg håller sig.

Nu har vi varg över i stort sett hela landet så det går inte längre att undvika revir utan vargen kan dyka upp bakom din hund nästan vart som helst i landet.

Vi flyttade från vargaland till grisaland, trots det blev en hund vargtagen 5 km från vårt hus första vintern vi bodde här. Sedan har det varit relativt lugnt och vi har kunnat släppa våra hundar när som och var som på jaktmarken under jakttiden. Nu har vi åter fått revir runt knuten och det märks av trots få vargar i det. 

När vi bodde i vargaland så testade vi vargskyddsvästar på både Rex och Freja och det gör vi aldrig om!! De blev i princip helt orörliga och deras tidigare så smidiga skutt försvann. Här i grisaland är möjligheten att skutta en överlevnadshandling. Dessutom så hugger vargen över hela ryggen på en tax och oavsett väst eller inte, vargstål eller inte så kläms taxen ihjäl. Alla gör förstås som de vill men vi kan inte med gott mod rekommendera sådan typ av väst på tax.

I vargaland så fick vår Freja leka bandad älghund, och visst hon var otroligt duktig och spårade upp älg och stötte den framåt till skytt men så mycket jakt är det ju inte egentligen. Långt från den jakt de flesta av oss vill ha.

Och tänk för guds skull inte att er tax nödvändigtvis blir rädd för vargen! Vår Freja, Saga och Hera blev livrädda MEN vår Rex utmanade vargen och skulle slåss med den. Det hade varit över  mycket fort!

Tyvärr så måste Saga och Hera åter uppleva varg runt knutarna och det märks tydligt när det är fara och färde. Övriga taxarna här nu har ju inte upplevt vargen på samma sätt så där får vi vara med och ha koll tusen gånger mer än vi brukar. Athena har ju ärvt sin morfars instinkt om att skydda flocken till varje pris och därmed buckla upp allt som kommer i deras väg.

Lodjur är inget rovdjur som taxarna lägger någon extra energi kring, det är ju sällsynt också att lodjuren skulle vara någon fara för en hund. Likaså med björnen som Hera råkat på lite för ofta uppe i vargaland när det var tomt på allt annat. Efter ett möte med herr björn öga mot öga valde hon dock bort honom som drevdjur men rädd för honom är hon inte. 

Och till alla i grisaland, nej grisen är inte 7 resor värre. Det finns många gånger fler vildsvin än varg, det gör risken för olycka större. Men våra små taxar jagar vildsvin alldeles utmärkt utan att bli skadade. Vi kan aldrig garantera att de inte råkar komma mellan sugga och kulting eller möter en stor skadeskjuten galt på humör, men majoriteten av gångerna är det ingen större fara så länge taxen kan tänka.

Däremot ÄR det alltid fara om varg och tax möts. Vargen vill inte leka eller bli bekant. Tror man det har man så helt uppåt väggen misstolkat en av de absolut bästa predatorerna vi har på planeten. 

Vi tror att den största skadan man kan göra mot vargen är att vägra förstå den. Den vinner ingenting på att Disneyfieras eller pekas ut som pesten. En ärlig kunskap är det som gör mest nytta och den ärliga kunskapen är att vargen är en ytterst skicklig topp predator som behöver vidsträckta marker att bo och vandra på. Människofria marker! Sverige är från syd till nord ett kulturlandskap skapat av oss människor för oss människor sedan 12000 år tillbaka (vargen kom för ca 10000 år sedan). Vi har byar, sällskapsdjur, köttdjur, uppfödningar, bilar, maskiner och gudarna vet vad. Det finns inte längre något utrymme för ett sådant djur som vargen här. Ja vi vet att många anser att Sverige bara är skog och öde men det är inte riktigt sant.

 

Jakten med löshund är ett immatriellt kulturarv som vi ska värdesätta och ta vara på. Hur det än kan se ut från icke-jägarhåll (fråga hon här, omvänd jakthatare) så är det, det bästa sättet att förvalta på och vi måste förvalta för att hålla det land vi skapat sedan urminnes tider. Och människan är ett djur hon också. Vår evolution innebar att vi istället för att utveckla våra kroppar till bättre och bättre jägare och stridsmaskiner så utvecklade vi vår hjärna för att skapa hjälpmedel. Till syvende och sist är det absolut noll skillnad på de övriga djurens evolution och på våran. Olika men ändå så fantastiskt lika.

Skydda Er och Era Jakthundar!!!! Skitjakt på er och ta hand om varandra!