Blogg

Jakten är slut

Ja så var då säsongen 23/24 över. Åtminstone drevjakten. 

Säsongen har varit upp och ner... varg, skare, kyla, skador har hindrat, tyvärr. Tyrre som skulle göra sitt första jaktprov, där vi verkligen väntat så vi visste att han var stabil och ett första pris låg på tur (vi har ju varit lite snabba med proven för Athena så denna gång har vi avvaktat så vi varit säkra på att alla bitar sitter) blev skadad och provet fick ställas in.. 

Han får starta tidigt nästa säsong istället men visst är det tråkigt!

Lillan behöver lugna ner sig.. hon fixar alla bitar utom inkallning   en jaktdag får inte vara kortare än 3-4 timmar anser hon. Efter den tiden kommer hon lätt och villigt men innan... vojne! Hon flyger fram i skogen, ligger på dryga 7 km/h i genomsnitt! Inget hindrar henne, inte ens bäckar och stora diken . Och hon har ett fantastiskt skall.. Precis som sin mor

Athena är ju otroligt stabil, hon hittar alltid något att jaga, fina upptag, fantastiska drev och så suverän inkallning (utom mitt i dreven) så det är underbart!! Tyvärr har ju både hon och Lillan haft löp mitt i säsongen. Sån tur att vi har Tyrre som inte löper haha.

Hera tar det lite lugnare numera. Hon älskar att komma ut men några extrema saker hittar hon inte på. Hon är väldigt lättstyrd och samarbetsvillig så hon är rolig att vara ute med.

Saga har lagt ner drevjakt helt, hon jagar bara boll numera och hon har fått nedsatt syn och tyvärr en del ålderstecken men hon verkligen älskar att jaga boll så hon får såklart göra det istället!!

Vi är otroligt tacksamma för våra duktiga jakthundar. Drevjakt med tax är fantastiskt roligt. Grytjakt har det av olika anledningar inte blivit något av denna säsong. Lite för mycket sten i gryten. Räven har de jagat på drev och grävling har de haft ståndskall på.

De här fem är fantastiska livskamrater med mycket bus och hyss och otroligt mycket kärlek!! 

_3c755e20-c2c8-4c53-a9a4-233f6feb8d06

 

 


Naturvårdsverkets förslag

Nu känns det som att det börjar verkligen brinna under fötterna och vi måste börja samla oss, ja alla vi som lever av och med naturen, vi som har jakten och allt som följer med som livsstil!

Naturvårdsverket går nu ut med att "Hundägare ska tvingas att använda så kallade vargvästar med stålpiggar på sina hundar om det ska bli skyddsjakt på attackerande varg" Källa Svensk Jakt 17 januari 2024. 

Det är Viltskadecentrum som fått i uppdrag av Naturvårdsverket att sätta upp kriterier för skyddsjakt på varg.

Vi vet att många är för skyddsväst med vargstål och många använder det. MEN och här kommer ett stort MEN vi har testat på våra taxar och så orörliga och otympliga som de blir av västen så kan vi garantera att risken för andra skador ökar mångfalt! De har ingen möjlighet att använda sig av sin smidighet eller utnyttja sina snabba rörelser med västen på.

Och skulle vargen nu komma (det har endast skett 3 angrepp på hund med vargstål och de 3 hundarna överlevde, vi vet dock inte ras) så hugger den rakt över taxens rygg. Även om stålpiggarna skulle få vargen att korta ner sitt hugg så kommer den oavsett väst att mosa taxen inuti. Med förfärliga skador som följd.

Våra taxar jagar som sagt allt och när det kommer till vildsvin till exempel så måste de vara smidiga, rörliga och snabbt som blixten komma undan. Det finns inte en chans med västen på.

Det är så ofantligt stor skillnad på en liten tax kropp och en större jakthundskropp. Tyvärr verkar det som att samtliga aktörer inom områden totalt missar detta.

Nu har Svensk jakt förvisso en tax med vargstålsväst på som bild men den bilden visar ju bara tydligare hur oskyddad taxen egentligen är, hela nacken och baken är bara. Sätter man på halsband med piggar så blir taxen bara mer otymplig.

Nej vi kan så absolut inte ställa oss bakom detta! Och än värre, med våra taxar med grytintresse... går de ner i gryt med västen på så är risken extremt stor att de aldrig kommer upp igen.

Nr 1 i detta måste vara att lyssna på de som JAGAR. Att inte komma med ovetenskapliga lösningar. Att begripa att samspel varg, jakt och brukare av skog och mark aldrig kommer att gå smidigt. 

För egen del så anser jag att både vargattack på hund och varg som får käkarna genomborrade av stålpiggar är djurmisshandel men det är ju jag det....


Otur till max!!!

Igår söndag 14/1 var det meningen att Thyros skulle starta på sitt första drevprov, ordinarie dessutom! Vi hade verkligen höga förhoppningar då Thyros, förutom när han varit vad vi misstänker förkyld, varit väldigt jämn med drevtider på dryga timmen, fint sök, underbart skall och bra återgång samt lydnad... 

När han var lite klen så funkade allt utom drevtiden, då hade han drevtider på 10-15 minuter och kom sedan tillbaka.

Men nu kändes allt rätt och vi såg verkligen fram emot provet... så givetvis stukade han till ena bakbenet på lördagens jakt .

Fanns inget annat att göra än att avboka provet... *SKIT OXÅ*. Nu kommer han inte att hinna göra prov denna säsong. Först ska han läka.

Vi är ju inte några provmänniskor på det viset att vi satsar på femhundraelva prov.. Men något ville vi ju... 

Vi får köra drevprov nästa säsong och då börja tidigt istället.

Men visst är det svårt att låta bli att bli besviken när man hoppats för mycket... Huvudsaken är ju att Tyrre återhämtar sig och det kommer han garanterat att göra. Det var lite väl mycket ris och busk under snön där han sprang i lördags.. Lillan och Athena är rätt ömma i kroppen de med.

Överlag har det varit en fantastisk drevsäsong där även Lillan gjort enormt bra jobb. Till skillnad från sin mor Athena och Tyrre så har hon dessvärre knäck i öronen och ger sig inte innan hon varit igång i minst 3 timmar... Hon är dock liten än, fyller 2 i april så nästa säsong har förhoppningsvis lite av knäcken runnit ut . Mor Athena var lika som ung och hon lyssnar väldigt bra nu förtiden. Bryta på drev kan vi dock inte göra med någon av dem.

Men både Tyrre och Athena kommer annars fint på inkallning i egen återgång och går löst och ledigt med husse till bilen. Alla 3 har fin kontakt under jakten.

Hera har inte varit ut så många gånger den här säsongen men de gånger hon varit iväg har hon haft roligare än roligast. Hon är såååå nöjd när hon kommer hem

Vi hoppas ju på att de hinner ut någon gång till innan säsongen är helt slut, men mellan Tyrres ben och kylan de varnar för samt fortfarande vargen som springer runt så är risken stor att det inte blir mer nu...

 

Men mitt i allt så har Lillans helsyster Lovis fått sitt första rådjur skjutet och vi är sååå superstolta!!! Det är faktiskt nästan roligare när det händer för våra valpar som flyttat än för våra egna

Ha ett härligt slut på drevsäsongen med tax alla!!

Vi hoppas på att Athena och Thyros har lust att få till lite valpar under våren 


Grattis Thyros!

Idag fyller Höjsletgaard's Thyros 3 år

Thyros är född på Kennel Højsletgaard på Jylland/Danmark. Så vi fick vänta på att han blev 15 veckor innan han kom hem till oss.

Men vilken lycka!! Direkt blev han en i flocken och han är verkligen en underbar kille!!

Givetvis har han fullmatade jaktlinjer och att jaga är det bästa han vet!

Tyrre o rosetter e ölandutstreceived_53469700852061020210704_151956 - kopia

 


Gott Nytt År!! 2024!

Gott Nytt År alla! 

Det här året har inneburit en massa roliga och mindre roliga saker. 

Bland höjdarna är Athenas och Tyrres kull som har visat sig vara så fenomenala valpar. Även om vissa (nämner inget namn) roar sig lite väl mycket med att skälla på kaniner under hus  . Andra tycker det är som absolut roligast att spåra rådjur och någon är en riktig buse. Alla har fått fantastiska familjer och de flesta har pälssyskon av alla de slag som de fungerar utmärkt med. Vi är superglada!!! Tack alla valpköpare genom åren för allt!! 

Vår första kull fyllde 10 år den 27/12. Däribland vår Hera. Dotter till vår Freja och Rex som tyvärr och i stor sorg vandrat vidare. Hera är i sin tur mor till vår Athena som i sin tur är mor till vår Lillan.

Rex orkade inte mer utan fick gå vidare den 26 september. Det var inte ett enkelt beslut även om det var rätt beslut. Nu fattas båda grundarna till vår kennel oss och det lämnar sår i hjärtat. Men mest finns så oerhört många och fantastiska minnen kvar utav dem och de lever kvar i sina ättlingar här på kenneln och hos våra valpköpare.

Nu är Thyros ensam hane bland en hel hög tikar. Han sköter det så bra! Alla tjejer älskar Tyrre och Tyrre mer än älskar sina tjejer.

Vi har haft varg springandes runt, mindre roligt. Taxarna är dock duktiga på att visa och reagera samt ta sig in istället för att försöka ge sig efter. En av få egenskaper hos Rex vi inte saknar. Han skrämde livet ur oss varje gång han tyckte att han skulle iväg och slåss med vargen. Tyrre har lite bättre inställning och ser till att tikarna går in sen går han in också.

Men det har givetvis påverkat jakten. Vi släpper ju inte om vi vet att vargen är nära.

Athena har världens längsta skendräktighet och det påverkar hennes jakt eftersom hennes hjärna krymper till ett russin i takt med att juvren växer. Både Athena och Lillan har passat på att löpa i bästa jakttid så det här året har varit mer än lovligt struligt!

Idag har det dock varit jakt för Lillan och Athena. Lillan har haft ett suveränt drev där rådjuren buktade så fint i dryga timmen, otur att det var på grannmarken bara . Athena har jagat men vad vet bara hon själv.. Tyrre verkar lite klen så han har fått bilvila idag. Men han är anmäld till drevprov i januari och han är normalt grymt duktig på alla bitar. Lite långa sök kanske men det är inte enkelt att hitta djur på marken heller. Inkallning över förväntan. Bra skall och fina drev. Så det ser vi fram emot.

412947186_1549254322517627_6204403145770361279_n